Therapeutische rugmassage

Therapeutische Rugmassage

Rugklachten en met uitbreiding nek- en schouderklachten zijn een van de meest voorkomende klachten bij veel mensen. 80 % van de mensen krijgt vroeg of laat last van chronische rugpijn. 

Dit kan een serieuze belemmering zijn in het dagelijkse leven en de bewegingsvrijheid beperken. 


De massage is een combinatie van massagetechnieken, acupressuur, zachte ortomanipulatie (Dorn&Breuss), bewegingsoefeningen, triggerpoint therapie en eventueel medical taping. Ook bij chronische hoofdpijn en migraine kan deze massage de klachten verminderen.


Rugpijn kan vele oorzaken hebben. Soms is de aanleiding duidelijk, in andere gevallen is de rugpijn chronisch zonder aanwijsbare reden. Het is belangrijk dat u eerst een arts raadpleegd en een diagnose heeft. 

Ik ben geen dokter, ik stel nooit een diagnose. In bepaalde gevallen is de therapeutisch rugmassage ook niet aangewezen, bv. bij een hernia. Ik zal ook niet aarzelen om u door te verwijzen naar een professional als ik van mening ben dat deze u beter kan helpen.


Deze massage is wel geschikt voor mensen met chronische rugpijn zonder aanwijsbare oorzaak. Spierpijn, migraine, spanningshoofdpijn, ontstekingspijn, pijn door een lengteverschil van de benen. Scheefstand van het bekken, scoliose. Pijn door een verkeerde houding, te lang achter een scherm te zitten.  Ook bij lumbago kan deze massage heel goed helpen. 


Orthomanipulatie is een zachte behandelvorm om scheefstand van het bekken of ruggenwervels  te corrigeren. Orthomanipulatie gaat uit van een beenlengte verschil. Veel mensen lopen rond met een verschil in beenlengte zonder dit te weten. Een beenlengte verschil zorgt voor een scheefstand van het bekken wat op zijn beurt weer een invloed heeft op de rest van de rug. Met orthomanipulatie wordt op een zachte manier zonder "te kraken" op een bepaalde manier druk uitgeoefend op de gewrichten om deze terug recht te zetten. 


Acupressuur komt uit de TCM (traditional Chinese medicine) en is het best te vergelijken met acupunctuur maar dan zonder naalden. Bij acupressuur worden de duimen, vingers en ellebogen gebruikt om druk uit te oefenen op bepaalde punten op het lichaam. Acupressuur is verwant met shiatsu. In de TCM is pijn en ziekte steeds te wijten aan een disbalans in het lichaam. Door druk uit de oefenen op bepaalde punten die op de meridianen liggen, breng je het lichaam terug in balans en spreek je het zelfhelend vermogen van het lichaam aan. 


Triggerpoint massage: triggerpoints zijn locale verkrampingen in de spieren, ook wel spierknopen genoemd die ontstaan door overbelasting, zowel fysiek als mentaal. Deze triggerpoints kunnen in het hele lichaam voorkomen en kunnen heel pijnlijk zijn. Ze zorgen ook voor langdurige pijnklachten zonder aanwijsbare oorzaken. Typisch voor triggerpoints is dat de pijn uitstraalt naar een specifiek gebied. Dit zorgt ervoor dat je op een bepaalde plaats pijn kan ervaren maar dat  de oorzaak van de pijn ergens anders ligt. Zo kan spanningshoofdpijn veroorzaakt worden door een triggerpoint in de monnikskapspier in de rug. Of kan een triggerpoint in de bil zorgen voor een pijnlijke enkel.


Meestal zijn er meerdere sessies nodig om pijnvrij te worden. Als de pijn zo goed als weg is, worden er ook oefeningen gedaan om de spieren te rekken en versterken. 

Medical taping: ook wel kinesio taping genoemd. Bij acute problemen kan het soms te pijnlijk zijn om te masseren. Taping kan hierbij voor een verlichting van de pijn en klachten zorgen. Deze behandelmethode werd ontwikkeld in Japan en Korea en gaat ervan uit dat beweging en spieractiviteit essentieel zijn om de gezondheid te blijven en te herstellen. Spieren zijn niet alleen nodig voor beweging maar ook voor de bloed- en lymfecirculatie, temperatuur. Als de spieren niet goed functioneren, kan dit ook andere klachten geven. De tape ondersteunt de spieren in hun functie zonder de beweging te beperken. Hierdoor wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam aangesproken. 


De tape is een elastische tape die overeenkomt met de dikte en rekbaarheid van de huid.  Het vormt als het ware een tweede huid. De tape wordt afhankelijk van het te behandelen gebied en de klachten op een bepaalde manier met rek aangebracht waardoor er meer ruimte komt in de subcutis waar de lymfevaatjes, haarvaatjes en pijnreceptoren liggen. De huid wordt gelift zodat  er onmiddelijk een drukvermindering ontstaat  en daardoor ook de pijn afneemt.


De tape kan gebruikt worden voor heel veel toepassingen. Nekpijn, rugpijn, lumbago, schouderklachten, kniepijn, carpaal tunnel syndroom, hallux valgus, tenniselleboog, lymfedrainage bij kneuzingen, hooikoorts...

De tape is waterbestendig en je kan er dus mee douchen. De tape blijft een paar dagen tot een week hangen. De behandeling kan een aantal keren na elkaar herhaald worden. Ik behandel maximum 3 keer na elkaar. Is er dan nog geen merkbare verbetering, bekijk ik graag met u andere mogelijkheden of verwijs ik u door. 


Een therapeutisch rugmassage duurt ongeveer een uur en kost 50 €

In combinatie met medical taping: + 10 €

De medical taping kan ook zonder massage: 15 €